Traseul Turistic "CasaCriss - Biseria Densus, Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Cetatea de Colt"

      Un prim traseu recomandat turistilor care se cazeaza la pensiunea Casacriss din Densus cuprinde vizitarea Bisericii Sfântul Nicolae, ruinelor cetatilpia Traiana Sarmisegetuza si ruinele cetatii Cetatea de Colt.Biserica Sfântul Nicolae din Densuş figurează pe lista de monumente din patrimoniul UNESCO, iar acum, după restaurare, frumuseţea ei impresionează turistul iubitor de istorie. Biserica Sfântul Nicolae din Densuş se află în judeţul Hunedoara, fiind cea mai veche biserica românească în care şi astăzi au loc slujbe religioase. Datorită particularităţilor acesteia, biserica este cunoscută drept cel mai ciudat edificiu din Tara Haţegului.

      Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, capitala Daciei romane, a fost construita de romani la poalele Muntilor Retezat, în partea de sud-vest a Tarii Hategului de astazi, comuna Densus a facut parte încă de pe vremea lui Traian din celebra colonie romana Ulpia Traiana Sarmisegetusa, cladita în apropierea Portii de Fier a Transilvaniei, împreuna cu satele Criva, Hatagel, Pestenita, Pesteana, Poieni si Stei...Colonia a fost întemeiata în primii ani dupa cucerirea Daciei, acest moment fiind marcat si prin baterea unei monede (sestertius) emisa de Roma, dedicata „celui mai bun principe”, împaratul Traian.

      Nu departe de comuna Densus, langa Haţeg, se afla comuna Râu de Mori. trecand pe langa lacul de acumulare, ajungi în mijlocul unei localitati istorice din judetul Hunedoara, mai exact pe fostul domeniu al Candestilor (Kendeffy). Pentru a ajunge la Cetatea Colţ trebuie să apuci drumul spre Suseni, un sat mic înşirat de-a lungul şoselei ce urcă la Complexul Alpin Râuşor, chiar sub crestele Retezatului.Trebuie sa stationati mai întâi la Biserica Colţ din Suseni, de unde o priveliste de poveste se deschide asupra domeniului istoric al familiei Cândea (Kendeffy), iar apoi sa continuati drumul catre ruinele Cetatii de Colt.Se pare ca Cetatea de Colt a fost sursa de inspiratie a scriitorului francez Jules Verne pentru romanul sau Castelul din Carpati.