Traseul Turistic "CasaCriss - Sarmisegetusa Regia, Cetatea Deva, Castelul huniazilor"
Al doilea traseu turistic propus de proprietarii pensiunii Casacriss este turul cetatilor si castelelor din zona Hunedoara –Deva –Orastie, unde vom descoperii elemente importante ale istoriei românilor pe aceste meleaguri sacre. Sarmizegetusa Regia, situată în satul Grădiștea Muncelului, județul Hunedoara, a fost capitala Daciei preromane., reprezinta cea mai importanta fortificatie dacica de pe teritotiul României.Cetatea se află pozitionata pe Dealul Gradistei pe culmea unei stanci la o altitudine de 1200 de metri fiind centrul unor fortificatii strategice din Muntii Orastiei.Fortareata a fost construita în mai multe terase, cuprinzand si o zona sacra în care vom putea observa calendarul circular si sactuarele circulare dacice.Misterul capitalei Daciei preromane asteapta de 2000 de ani sa fie dezlegat, fiind poate cel mai sacru teritoriu din România.
Cetatea Devei a fost întemeiata înca din sec. XIII ca fortareata militara. transformata de Iancu de Hunedoara în castel nobiliar, va fi amplificata succesiv în sec. XVI, XVII si XVIII, ajungând printre cele mai putenice din Transilvania. Fortificatia a suferit dese asedii din partea armatelor otomane patrunse în Transilvania (1550, 1552, 1557). În 1784 "ultimatumul" lui Horea a fost remis nobililor refugiati în cetate, iar în 1848 a fost sediul trupelor imperiale care au intervenit împotriva revolutiei maghiare.
Castelul Corvinestilor sau huniazilor ocupa un loc aparte în istoria acestor meleaguri., fiind prin complexitatea sa dovada unor inovatii în plan militar si civil, precum si vietii agitate de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani, reprezentând cel mai important monument de iarhitectura gotica de pe teritoriul Romaniei.Castelul Corvinilor impresioneaza prin prezenta sa, fiind simbolul orasuluil Hunedoara, iar pentru turistii interesati de viata din evul mediu, castelul reprezinta un monument singular in Romania, dar printre castele cele mai atractive din Europa, fiind un punct principal de atractie a turismului din zona.Principalul beneficiar în trecutul istoric al castelului din Hunedoara a fost Iancu de Hunedoara, cel care i-a oprit pe turci la Belgrad, în avântul lor spre Europa, prin statele balcanice.Fiul sau, Matei Corvin regele Ungariei a extins castelul Huniazilor si a efectuat lucrari de restaurare si renovare.